Фестиваль «Рекітське сузір’я» - в НПП «Синевир»
13-17 липня на Міжгірщині проводився IX Міжнародний фестиваль юних талантів «Рекітське сузір’я» і святкування 10-річчя Малої академії літератури і журналістики (МАЛіЖ). З різних куточків України прибули на Верховину юні таланти: поети, прозаїки, журналісти, фотомитці, художники… Всіх їх об’єднує любов до мистецтва.
Національний природний парк «Синевир» є партнером МАЛіЖу і співзасновником еколого-освітньої газети «ДАЙ ЛАПУ», яка виходить окремим додатком до літературно-мистецької газети «Сузір’я». Тож 16 липня усі фестивальні заходи проходили на території парку. Вранці біля адмінбудівлі установи гостей, на чолі з керівником МАЛіЖ Василем Тарчинцем, зустрів директор НПП «Синевир» Микола Дербак та інші співробітники. Керівник привітав маліжан, побажав їм творчих здобутків і приємного відпочинку. Василь Тарчинець в урочистій обстановці вручив Миколі Дербаку посвідчення проректора МАЛіЖ з екології.
Для учасників фестивалю організовано цікавий семінар з екологічної етики, своєрідним продовженням якого було знайомство з діяльністю НПП «Синевир» у візит-центрі. Маліжани переглянули науково-популярний фільм «Синій Вир Карпат», який презентує НПП «Синевир» у різних аспектах його діяльності.
Відвідуючи музей лісосплаву, діти на власні очі побачили макети вузлів, споруд і пристосувань всього процесу лісосплаву. У доступній формі почули розповідь про життя наших предків – бокорашів, про важку працю і нелегку долю представників цієї небезпечної професії.
Особливі враження залишились у маліжан від відвідин реабілітаційного центру бурих ведмедів. Тварини якраз купалися у басейні, тож спостерігати за ними – справжнє задоволення.
Екскурсія на Синевирське озеро подарувала молоді і її керівникам незабутні моменти спілкування з природою, а легенди про кохання Сині і Вира надихали на творчість.
Цілий день гості подорожувати територією Національного природного парку «Синевир», збагатившись лише приємними враженнями. А перед від’їздом співробітники парку пригостили маліжан ароматним карпатським чаєм з гірських рослин, смачним медом і печивом.
20.07.2012 р.